Heb je stress? Slaap je slecht? Voel je je alsof je een dipje hebt? Iedereen heeft wel eens zo’n periode en toch is het niet gemakkelijk om hier open over te zijn. Dat komt omdat mentale gezondheid nog te vaak wordt gelinkt aan aandoeningen zoals depressies of angststoornissen. Je mentale gezondheid omvat echter het hele spectrum van een gezonde geest tot ernstige aandoeningen. Waaronder de manier waarop je over jezelf en anderen denkt, alsook je vermogen om je gevoelens te beheersen en om te gaan met alledaagse moeilijkheden.
Hoewel het zorgen voor je mentale gezondheid kan betekenen dat je professionele ondersteuning en behandeling nodig hebt, kan je ook zelf stappen nemen om je mentale gezondheid te verbeteren. Met de volgende 10 tips verhoog je het plezier in je leven en word je veerkrachtiger! 😄
1. Wees lief voor jezelf.
We leggen de lat enorm hoog voor onszelf. Je wil slim en grappig zijn, perfect presteren op je job, foutloos een dieet en workout schema volgen, een huis die spic en span is en thuis de perfecte partner en/of ouder zijn. Herkenbaar?
Je kent waarschijnlijk de uitdrukking: ‘Je bent je eigen grootste criticus.” Maar waar je misschien niet stil bij staat is dat dit niet zonder gevolgen gebeurt. Harde zelfkritiek verhoogt stresshormonen en je hartslag. Op termijn kan het zelfs leiden tot angstig gedrag en/of depressieve gevoelens.
Verlos jezelf van die stress en van die druk. Merk je zelfkritiek op? Stel jezelf dan de vraag: zou ik dezelfde kritiek geven op een ander? In de meeste gevallen zal het antwoord ‘nee’ zijn. Want we zijn vaak veel liever voor anderen dan voor onszelf.
Leer liever over zelfcompassie. Het zal je helpen om niet te luisteren naar die kritische innerlijke stem, die vaak onze motivatie vermindert, en jezelf niet langer te beperken.
2. Eet voeding dat je (lichaam) energie geeft.
Er zijn sterke connecties tussen wat we eten en hoe we ons voelen. We drinken bijvoorbeeld koffie wanneer we een opkikker nodig hebben.
Om gezond te blijven en goed te functioneren hebben je hersenen en alle andere organen in je lichaam een mix van voedingsstoffen nodig. Eetgewoontes die goed zijn voor je fysieke gezondheid zijn ook goed voor je mentale gezondheid en dat is gevarieerde voeding. Denk aan: veel verschillende soorten groenten en fruit, volkoren granen, noten en zaden, zuivelproducten, vettige vis, genoeg water, etc.
Het is minstens even goed voor je mentale gezondheid om jezelf niet te veel restricties op te leggen wat betreft je voeding. Je wordt heus niet gelukkig van altijd nee te zeggen tegen bijvoorbeeld een dessert of een chipje tijdens de film. Leer meer over intuïtief eten.
3. Zorg dat je lichaam voldoende beweging krijgt.
Lichaamsbeweging zorgt er immers voor dat er endorfines vrijkomen in je hersenen. Dit zijn stemmingsverhogende chemicaliën die tegelijkertijd stressverlichtend werken. Je voelt je dus letterlijk gelukkiger na een workout en het is een krachtig middel tegen stress, angst en depressie. Los van de extra positieve vibes, houdt voldoende beweging ook je hersenen en andere vitale organen gezond!
Maar hoeveel beweging is dan voldoende? Volgens experts behaal je het meeste voordeel bij ongeveer 30 minuten per dag. Beweging staat trouwens niet gelijk met sporten. Wandelen, tuinieren of huishoudelijk werk kunnen ook activiteiten zijn die ervoor zorgen dat je voldoende beweging krijgt.
Wil je extra voordeel? Probeer dan buiten te beweging. De blootstelling aan zonlicht helpt je lichaam vitamine D te produceren, wat het serotoninegehalte in de hersenen verhoogt. Bovendien is tijd doorbrengen met de natuur een bewezen stressverminderaar.
4. Ga verstandig om met alcohol.
We drinken vaak alcohol om onze stemming te veranderen. Soms drinken mensen om hun angsten de baas te kunnen of een gevoel van eenzaamheid te vermijden, maar dit effect is slechts tijdelijk. Bovendien is alcohol drinken geen goede manier om moeilijke gevoelens te beheersen. Wanneer de drank is uitgewerkt, voel je je slechter door de spreekwoordelijke kater.
Als je drinkt om je gevoelens weg te spoelen, heb je elke keer meer en meer alcohol nodig om dezelfde boost op korte termijn te voelen. Tegelijkertijd brengt een teveel aan alcohol je lichaam schade toe.
Het is niet zo dat alcohol steeds uit den boze is. Af en toe een glaasje is voor de meeste mensen perfect gezond en plezierig. Maar als je merkt dat je troost zoekt in een glaasje, raad ik je aan om gezondere manieren te zoeken om met moeilijke tijden om te gaan.
5. Neem pauzes.
Een verandering van omgeving of een ander tempo is goed voor je geestelijke gezondheid. Het kan een koffiepauze zijn op het werk een pauze van tien minuten na het schoonmaken van je keuken, een lunchpauze van een half uur op het werk of een weekendje weg van thuis.
Geef jezelf wat me-time om te ontstressen. Diezelfde me-time kan er trouwens voor iedereen anders uitzien. Voor de een betekent het dat je helemaal niet veel hoeft te doen, voor de ander kan beweging een ideale manier zijn om te ontspannen.
Het belangrijkste om te onthouden: Luister naar je lichaam. Voel je dus nood aan pauze, durf dan ook pauze te nemen. Soms kan de wereld wachten. Bovendien ga je je sterker kunnen concentreren wanneer het wél nodig is.
6. Ga op tijd slapen.
Slaap is essentieel – Het is net zo belangrijk voor ons lichaam als eten, drinken en ademen en het is van vitaal belang voor het behoud van een goede mentale en fysieke gezondheid. Slapen helpt ons te herstellen van zowel mentale als fysieke inspanning.
Probeer dus toch +/- 8 uur per nacht te slapen. Als je erg moe bent, geef daar dan aan toe en geef jezelf de tijd om te recupereren.
Zonder een goede nachtrust lijdt onze geestelijke gezondheid en gaat onze concentratie bergafwaarts.
7. Doe waar je goed in bent.
Wat doe je heel graag? In welke activiteiten kan je jezelf verliezen? Heb je niet onmiddellijk een antwoord in gedachten, keer dan even terug naar het verleden. Wat deed je graag toen je jonger was?
Als je een activiteit doet die je leuk vindt, betekent dit waarschijnlijk dat je er goed in bent. Bijgevolg zal dat je zelfvertrouwen vergroten. Bovendien ben je op dat moment geconcentreerd bezig met je hobby en kan je dus je zorgen even loslaten en je humeur veranderen.
8. Accepteer wie je bent.
Sommigen van ons maken mensen aan het lachen, sommigen zijn goed in wiskunde, anderen koken fantastische maaltijden. We zijn allemaal anders. Het is daarom veel gezonder om te accepteren dat je uniek bent dan te willen lijken op iemand anders.
Je goed voelen over jezelf vergroot je zelfvertrouwen om nieuwe vaardigheden te leren, nieuwe plaatsen te bezoeken en nieuwe vrienden te maken. En dat goed gevoel van eigenwaarde helpt je om te gaan als het leven een moeilijke wending neemt.
Wees daarom trots op wie je bent. Herken en accepteer waar je niet goed in bent, maar vooral: concentreer je op wat je goed kunt!
9. Praat over je gevoelens en vraag hulp als dat nodig is.
Praten over je gevoelens kan je helpen om in goede geestelijke gezondheid te blijven en om te gaan met momenten waarop je je onrustig voelt. Het kan een manier zijn om een probleem aan te pakken dat je al een tijdje in je hoofd meedraagt. Alleen al door iemand die luistert kan je je gesteund en minder alleen voelen. Bovendien werkt het in beide richtingen. Als je je openstelt, kan het anderen aanmoedigen om hetzelfde te doen. Je hoeft niet gewoon een groot gesprek te hebben over je gevoelens. Veel mensen voelen zich meer op hun gemak als deze gesprekken van nature ontstaan – misschien als je samen iets doet.
Het is ook belangrijk te weten dat je altijd professionele hulp kan vragen als dat nodig is.
10. Houd contact met en zorg voor je vrienden & familie.
Voor anderen zorgen is vaak een belangrijk onderdeel van het onderhouden van relaties met mensen om je heen. Het kan je zelfs dichter bij elkaar brengen. Vrienden helpen elkaar wanneer ze kunnen, het komt dan ook van twee kanten. Jij mag ook uitreiken naar vrienden wanneer jij hulp nodig hebt.
Onderzoek toont aan dat behulpzaam zijn voor anderen een positief effect heeft op hoe je over jezelf denkt. Behulpzaam en vriendelijk zijn – en gewaardeerd worden voor wat je doet – is een geweldige manier om zelfvertrouwen op te bouwen. De betekenis die je vindt in het helpen van anderen, zal je leven verrijken en uitbreiden.
Zo, dat waren ze alle 10. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat deze tips je mentale gezondheid verbeteren, je vooruit helpen, je troebele gedachten terug helder kunnen maken en je de veerkracht kunnen geven om de kleine gelukken van het leven te omarmen! 🙏🏻
Heb jij andere manieren om je mentale gezondheid te verbeteren? Deel ze met met mij en andere lezers in de comments. 😊