BODYATTACK is een groepsles, ontwikkeld door de Nieuw-Zeelandse organisatie Les Mills. Dit wil zeggen dat Les Mills de choreografie en muziek bepaalt. Elke 3 maanden komt er een nieuwe release uit, die alle lokale instructeurs tegelijkertijd wereldwijd lanceren. Dit wil zeggen dat je de les kan volgen in meer dan 80 landen over de hele wereld. In dit artikel geef ik je een overzicht van wat BODYATTACK juist is, welke bewegingen tijdens deze groepsles aan bod komen en tenslotte zet ik de voordelen van BODYATTACK even voor je op een rijtje.
“Een van de beste dingen aan BODYATTACK is dat het je functionele fitness verbetert – de conditie die je nodig hebt voor het alledaagse leven.”
Les Mills

HOE ZIET EEN STANDAARD BODYATTACK WORKOUT ERUIT?
Zoals alle programma’s van Les Mills volgt de groepsles een bepaalde format. Deze intense training is gefocust op cardio, duurt 55 minuten en bestaat uit 11 nummers of tracks die altijd in de volgende volgorde aan bod komen:
- Warm-up: Als kick-off start je met het opwarmen van je lichaam voor de rest van de workout.
- Mixed impact: Tijdens deze track bereid je je benen voor op springbewegingen.
- Aerobics: Dankzij grote aerobic bewegingen verhoog je nog meer je hartslag.
- Plyometrische training: De eerste hartslagpiek bereik je door de explosieve bewegingen van de plyometric track.
- Atletische kracht: Zoals de titel verraadt ga je tijdens de vijfde track krachtoefeningen gebruiken om je lichaam te conditioneren.
- Running: Tijdens de running track focus je je uiteraard op lopen alsook op atletische bewegingen. Vanaf nu bouw je op naar een tweede hartslagpiek.
- Behendigheid: Deze track draait om snelheid en behendigheid. Typische bewegingen zijn: ladder runs, side bounces en forward sprints
- Interval: Omdat je je hartslag opnieuw opbouwt, worden de bewegingen tijdens de interval track opnieuw groter. Bovendien worden de bewegingen afgewisseld met een korte pauze.
- Power: De power track staat gelijk met explosiviteit! Explosieve bewegingen zorgen dus voor je tweede hartslagpiek.
- Core: Vervolgens komt de ‘core’ of de romp aan bod. Crunches en plankoefeningen zorgen voor een sterk middenrif & bekkenbodem en sterkere buik- en rugspieren.
- Cool-down: Ten slotte gaat je hartslag tijdens de cool-down terug naar beneden en stretch je uitgebreid de spieren. Op die manier kan je immers je lichaam laten herstellen na de inspanning.
Kortom: Tijdens de workout bouw je op naar twee hoge pieken in de hartslag. De eerste piek bereik je na de plyometrische track (nummer 4). Tijdens het 5e nummer heb je de kans om te recupereren vooraleer je opnieuw opbouwt naar de tweede piek tijdens de power track (nummer 9).
Bovendien is het groepsgevoel tijdens BODYATTACK heel belangrijk. Dat is heel leuk, want iedereen moedigt elkaar aan!

WELKE BEWEGINGEN KOMEN AAN BOD TIJDENS DE WORKOUT?
De bewegingen in BODYATTACK zijn altijd gebaseerd op drie categorieën: aerobics, atletische bewegingen en krachtoefeningen. Door al die type oefeningen te combineren wordt je volledige lichaam onder handen genomen.
Bijvoorbeeld: Step touches, high-knee runs, lunges, lunge jumps, squats, squat jumps, kicks, push-ups, burpees, tuck jumps, ladder runs, ski jumps, jumping jacks, crunches, planks and mountain climbers, etc.
Misschien ken je de meeste bewegingen al, of misschien heb je van de meerderheid nog nooit gehoord. → Daar hoef je helemaal niet wakker van te liggen! Je hoeft de bewegingen echt niet te kennen wanneer je voor de eerste keer deze groepsles volgt. De instructeur zal je gedurende de volledige workout coachen zodat je de bewegingen juist en veilig uitvoert.
WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN BODYATTACK?
BODYATTACK heeft ZOVEEL voordelen… Ik som er graag enkele voor je op! Elke les:
- Verbrand je meer dan 500 calorieën per les door de explosieve bewegingen!
- Verbeter je je coördinatie en behendigheid.
- Vergroot je je long capaciteit.
- Versterk je je hartspier.
- Voel je je na afloop alsof je de hele wereld aankan. Every. Single. Time.
- Bovendien is de groepsles voor iedereen: beginners, intermediates en gevorderden. Voor elke beweging is er een “low option”. Daarom is de workout heel toegankelijk voor iedereen. De instructeur toont uiteraard ook de “low options” voor.
Ben je overtuigd om BODYATTACK een kans te geven? Hier lees je alles wat je moet weten voor je start met BODYATTACK. Nog iets nodig? Bekijk de BODYATTACK checklist.
Wil je ten slotte meer weten over Les Mills en hun programma’s? Lees dan zeker ook dit artikel.
Heb jij ooit een BODYATTACK les gevolgd? Wat vind je van zo’n cardiotraining in groep? Welke track is jouw favoriet? Ik lees je ervaringen graag in de comments. 😊
